Gyepükaján

Már a rómaiak idején lakott hely volt, az erre utaló sírkőmaradványokat az 1901-ben épült templom bejáratánál helyezték el. Maga Gyepű, mely védősávot, elválasztó határt jelentett, 1353-ban szerepelt először oklevélen. Egykor két falu állt itt, Gyepű és Kajánföldje, ezeket 1894-ben egyesítették. A falunak nagyon szép, 1901-ben épült temploma és 1904-ben épült az iskolája. A főtéren 1941-ben - az első világháború halottainak tiszteletére - állított emlékmű található, amelyre az 1989. évi restaurálás alkalmával a második világháború áldozatainak neve is felkerült.

A településtől 2 km-re a XIII. században Nagykeszi helység Árpád-kori templomának maradványai találhatók. Tornya védelmi jellegű, földszintje ablaktalan, a felsőbb emeleteken lőrés-ablakokkal látták el. Védelmi jellegre mutat az is, hogy a hajó és a torony közötti átjárás a földszinten hiányzik. A toronyba a kegyúri karzatról, az első emeletről lehet bejutni. A templom megközelítően kör alakú kerítőfalának nyomai ma is jól kivehetők. Átmérõje kb. 30 m. A környékén feltárt ásatási anyagok illusztrációi a kultúrházban megtekinthetők.

A község környezetében kedvelt kirándulóhely a melegvízi erdő többszáz éves tölgyese, a volt melegvízi fürdő környéke.
Gyepükajánban a gyermekeknek játszótér, a fiataloknak kispálya áll rendelkezésére, ahol mozgási, sportolási igényüket kielégíthetik.

A már hagyománynak számító falunapot 1994 óta júniusban tartják, a faluegyesítés évfordulójának tiszteletére. Hasonlóan hagyományos az augusztus 20-i Szent István napi búcsú is.

Gyepükaján község honlapja: www.gyepukajan.hu