Sümegprága

A falu első lakói a veszprémi püspök által a tatárjárás után ide telepített cseh és morva szénégetők voltak, s a falu a sümegi várhoz tartozott. A török korban elnéptelenedett, s a többi községhez hasonlóan a XVIII. században alapították újra Prága néven; mai nevét, a Sümeg előtaggal 1902-ben kapta.
Sümeg és Keszthely között a Marcal-patak völgyében fekszik. Délről lombos erdő, szőlő és gyümölcsös öleli körül, panorámája az Alpok havasait is láttatja. Híres a szelídgesztenyéjéről és a borfestéshez használt otelló szőlőjéről, melyből ma gyümölcslevet is készítenek. Szívesen várja az idelátogató vendégeket, különösen a nyugalomra és csendre vágyó turistákat.

A falu évente megismétlődő rendezvénye a Pünkösd idején megrendezett Fazekas-találkozó, melynek helyszíne a település határában húzódó Csernely-domb. Az egész napos programot folklórműsor színesíti. Júliusban szervezik a falunapot, ősszel pedig szüreti mulatságot tartanak. Helyben egy fazekasmester, több söprű - és kosárfonó gyakorolja ősi mesterségét. 10 km-re Zalaszántón épült a Béke Sztupa, Európa első és egyben legnagyobb buddhista sztupája.

Testvértelepülése Tany (Szlovákia).

Sümegprága község honlapja: www.sumegpraga.hu