Csabrendek

Csabrendek ősi település, már a kőkorszakban is éltek emberek a Csúcshegy lejtőjén, amikor a mélyebben fekvő részeket még tenger borította. Később a kelták, majd a rómaiak lakták a vidéket, őket a pannon szlávok, később pedig a szlovének követték. A község neve Rendek, vagy ahogy eredetileg ejtették Rennek, Rednek szintén szláv eredetű. Jelentése: vörös érc (a bauxittól vörösre festett földre utal).

A honfoglaló magyarok közül a Kál nemzetség Bulcsu törzse szállta meg a vidéket. A mai Csabrendek három faluból alakult ki: Rendek, Al-Csab és Fel-Csab vagy Szentistváncsab. 1428-ig Csabrendek jelentős település volt, Zala megye keleti részének járási székhelye. A török megszállás alatt a két Csab azonban elnéptelenedik. A harcok elmúltával a három falu népe Csabrendek néven alapított új községet, melyet a falu akkori földesura Galánthai gróf Fekete György észak-magyarországi tót, cseh, morva és lengyel német telepesekkel népesített be.
A lakosok nagy része mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozott. A völgyben folydogáló kis patak partján egymást érték a vízimalmok (Rendeki, Pinkóczi, Petriczi, Hobai, Háry, Kismalom).

Gazdag kastélyépítészete a barokk kor eredménye, amikor a sümegi püspöki udvar környezetébe került nemesség itt igyekezet a maga és családja számára birtokot szerezni. A Bogyayak, Barczák, Oszterhuberek, Feketék, Hátzkyak barokk kori kastélyai, illetve kúriái műemlékvédelem alatt állnak. A késői barokk Fekete-kastély 1790 körül épült, majd 1816-ban klasszicista stílusban átalakították. A kastély tulajdonosa Fekete János volt, aki a magyar felvilágosult irodalom kiemelkedő alakja. Levelezett Voltaire-rel, akinek elküldte francia nyelvű verseit, néhány palack tokaji bor kíséretében. Kazinczy Ferenc állítása szerint Voltaire azt üzente, hogy a bor jobb, mint a versek. A települést 1870-80-as években a Bakony utolsó nagy legendás betyárvezérének, Savanyu Jóskának látogatása tette nevezetessé. A község országos hírű szülöttei: Fekete János író, műfordító Vörös János vezérezredes, vezérkari főnök, honvédelmi miniszter
A község ma közigazgatási központ. 1990-től 5 település (Csabrendek, Hosztót, Szentimrefalva, Veszprémgalsa, Zalaszegvár) megállapodása alapján körjegyzőséget működtet. Több mint tíz éve pedig szoros és baráti testvértelepülési kapcsolatot ápol a szlovákiai Nagyfödémessel.

Csabrendek búcsú-napját –lévén a község védőszentje Szent Lőrinc – augusztusban, Lőrinc napjához legközelebb eső hétvégén tartja, falunapját és a szüreti mulatságokat pedig minden év szeptember első hétvégéjén.

Csabrendek község honlapja: www.csabrendek.hu