Bazsi

Bazsi település a Marcal forrásvidék déli határán fekszik. A kedvező földrajzi fekvésből és néhány régészeti leletből arra következtethetünk, hogy a táj már az őskorban és az ókorban is lakott hely lehetett, véglegesen azonban minden valószínűség szerint a honfoglalás korában népesedett be.
A falu szülötte Simon István (1926-1975) Kossuth díjas költő, műfordító. Szülőháza 1983 óta Emlékmúzeum, mellette kapott helyet egy paraszti eszközöket bemutató kiállítás is. A sümegi út szélén egy emléktábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a nagy költő, Berzsenyi Dániel e helyről tekintett vissza szülőföldjére, mikor Niklára költözött, s itt írta a Búcsúzás Kemenesaljától című költeményét.

A település jellegzetes növénye az őshonos szelídgesztenye (Castanea sativa), amelynek kupacsos termése szimbólum lett.. A táj, az élővilág a klíma és az épített örökség együttesen adja a Pannon jelleget.

Bazsi a Balaton közelségénél, fekvésénél, erdősültségénél, jó levegőjénél és fajgazdag régi jellegű gyümölcstermesztésénél fogva predesztinált lehetne az ökotermesztésre és ökoturizmusra.
Itt működik a Bazsalma Vidékfejlesztési Egyesület. Tagjai a település önkormányzatával karöltve elhatározták az almatermesztés hagyományainak újjáélesztését.

Bazsi Község honlapja: www.bazsi.hu