Nemeshany

A nevét 1230-ban már említik. Egy részét akkor már nemesek birtokolták, másik része várföld volt. Két község török idők alatti-utáni összeolvadásából alakult ki a falu.
Nemeshany turisztikai szempontból kiváló adottságokkal rendelkezik. A helyből induló turistautak mesés tájakat érintve vezetik az ide látogatókat a sárosfői halastavakhoz vagy az ezer éves gyepükajáni Csonkatoronyhoz. Sümeg irányából a faluba érkezve az út jobb oldalán található a Közbirtokossági malom, ami a kor egyik legkorszerűbb malma volt, mely turbinával működött. Szemben áll a Koplalói csárda, mely a Sümeg felé haladó búcsújáró zarándokok első szállása volt, ahol enni nem kaptak csak inni – innen van a megnevezés is. A falu közepén teljesen felújítva szemet gyönyörködtető épület hívja fel magára a figyelmet, ez a Csizmadia vízimalom.

A Faluházban állandó kiállítás mutatja be a falu büszkeségét a nemeshanyi csipkét. A csipke varrt csipke amely a halasi csipke finomságával vetekszik.
Nemeshany látnivalói, színes programjai, valamint Sümeg és Somló közelségéből adódó természeti környezet rendkívül alkalmassá teszi a települést a szabadidő kellemes eltöltésére.

A faluban augusztusban tartják a hagyományos falunapi rendezvényeket, a búcsút szeptemberben, Mária nap előtti vasárnap ünneplik.

Nemeshany község honlapja: www.nemeshany.hu