2009. December

HÍREK: a „Járóbeteg szakellátó központ kialakítása a Sümegi Kistérségben” elnevezésű KDOP – 5.2.1/B-2008-0014 azonosító számú pályázat megvalósulásáról.

A Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás a „Járóbeteg szakellátó központ kialakítása a Sümegi Kistérségben” az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív támogatási rendszeréhez benyújtott KDOP – 5.2.1/B-2008-0014 azonosító számú pályázatának újabb eseménye a 2009. november 13-án 15 órakor megtartott ünnepélyes alapkőletétele volt.
Az ünnepséget személyes jelenlétével megtisztelte:

  PÁL BÉLA, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke,
  LASZTOVICZA JENŐ választott országgyűlési képviselő, a Megyei Közgyűlés elnöke,
  valamint
  VIRÁGH PÉTER, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Hálózati igazgató helyettese a Nyugat- dunántúli Területi Iroda Soproni vezetője.
Sümegi Kistérségi Többcélú Társulás részéről Simon Lajos elnök ismertette a 355.265.000 Ft összköltségű projektet, melynek a megvalósításra megítélt támogatás összege: 319.738.500 Ft.
Elmondta, hogy a nehézségek ellenére érdemes a jövő nemzedékei számára új alapot teremteni.
Pál Béla, a beszédében kiemelte, hogy a jelen projekt bizonyíték arra, hogy van értéke az összefogásnak. Hangsúlyozta, Sümeg város és a kistérség falvai az elmúlt időszakban sikeresen pályáztak több európai uniós forrásra.
Lasztovicza Jenő elmondta, hogy példa értékű ez a széles összefogás, melynek eredményeként komplex egészségügyi központ valósul meg a város szívében.
Virágh Péter a projekt folyamatát a „kő- papír- olló játékkal” illusztrálta. Eddig a hasonlattal élve a „papír” szakasz volt. A mostani alapkőletétellel elkezdődik a kemény „kő” szakasz az - az a munkálatok fizikai elvégzése.
Sümeg Városa részéről Dr. Rédei Zsolt Sümeg polgármestere megemlékezett a kórházalapító Ramassetter Vincéről és feleségéről. Kiemelte, hogy a projekt saját forrás biztosításához Sümeg Város Önkormányzata: 12 444 500 Ft-tal járul hozzá. Külön köszönetét fejezte ki a támogató szerveknek. Az uniós támogatáson kívül a projekt megvalósításához az Önkormányzati Minisztérium saját forrás kiegészítéseként 12.434.251 Ft összegű, Veszprém Megyei Önkormányzat saját forrás kiegészítésére 10.658.000 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít.
Az alapkő közös elhelyezése után kezdetét vehették a bontási és az építési munkálatok.
A Kisfaludy Sándor Gimnázium tanulói színvonalas előadásukkal színesítették programunkat.